Leiebil i Norge

Å benytte seg av leiebil på norgesferie er både lettvint og praktisk. Ønsker du å vite mer om hvordan du går fram for en enkel prosess får du her våre beste tips til norgesferie med leiebil.

Fleksibilitet med leiebil

Å feriere i eget land kan by på mange flotte opplevelser. Med leiebil har du maksimal fleksibilitet, enten du velger en rundreise i fjordlandskapet på Vestlandet, en weekendtur til Tromsø eller en aktiv ferie i innlandsfjellet. Transportetappene blir behagelige, og du har mulighet til å stoppe akkurat der du vil eller ta en spontan avstikker langs reiseruten.

Lei bil hvor du vil

Norge er et langstrakt land, og det frister kanskje ikke å kjøre bil hjemmefra for å oppleve naturperlene i en landsdel flere hundre kilometer unna. Da er det greit å vite at du kan fly til en av de større byene i regionen du vil besøke, og utforske området med leiebil.

Med mengder av utleiefirmaer på markedet er det en smidig prosess å leie bil. Du kan selv velge hvilken type bil du vil leie, hvor du vil hente og levere, og hvor lenge du vil leie bilen for. Alt kommer an på hvor mange som skal feriere sammen, hvor dere skal og hva bilen skal benyttes til.

Hent leiebil i én by og lever i en annen

Du kan også velge å leie bil i én by og levere den i en annen. Denne typen leie kalles for enveisleie, og du bør være oppmerksom på at det kan komme et gebyr i tillegg. Enveisleie byr på fleksibilitet. Det kan kanskje være verdt å betale litt ekstra for muligheten til å nyte kystlandskapet fra Trondheim til Tromsø og vite at du slipper å kjøre hele veien tilbake for å levere leiebilen.

Mange tilbydere av leiebil

Å bestille leiebil på internett er forholdsvis enkelt. Det er mange portaler og utleiere å velge blant, og det kan være klokt å ta seg tid til å undersøke og sammenligne priser hos ulike forhandlere. Her er det nemlig penger å spare, da pris for samme type bil kan variere stort mellom ulike tilbydere.

På nettet finner du søkesider som kan hjelpe deg å sammenligne priser. Når du søker vil priser fra ulike utleiefirmaer komme opp. Du bør være oppmerksom på at ønsket type bil ikke alltid kan garanteres.

Ekstrautstyr til leiebil

Hvis du vurderer å fly til en annen by og leie bil er det ikke alltid praktisk å ta med for eksempel barneseter eller sykkelstativ. Dette kan du i de fleste tilfeller leie sammen med bilen, men vær klar over at det kan bli en del dyrere enn å ta med eget utstyr. Om du har en GPS er det lurt å ta den med, siden leie av GPS kan være kostbart.

Sjekkliste ved leie av bil

Enkelte ting kan være greit å sette seg inn i før du leier en leiebil, som for eksempel:

  • Bestill tidlig over nettet
  • Betal med kredittkort
  • Les vilkår nøye
  • Sjekk billigste leietidspunkt

Bestill leiebil på nettet

Det lønner seg å være tidlig ute med bestilling av leiebil. Jo lenger du venter, desto dyrere vil det bli å leie bil, og ønsket biltype vil kanskje ikke være tilgjengelig. Det greieste er å forhåndsbestille via internett.

Undersøk om du kan få billigere leie ved å endre litt på datoer og klokkeslett. Å leie bil over 24 timer regnes som to dager, så vær nøye med når du avtaler å hente og levere bilen. Slik kan det faktisk bli billigere å leie bilen i en uke enn for eksempel fem dager.

Helgeleie kan ofte vise seg å være billigere, særlig i større byer. Selv om det kan være praktisk å leie bil på flyplassen vil det normalt være billigere å leie bil i sentrum av en by. Dette er fordi bilutleieselskapene må betale en avgift til flyplassen for å få holde til der.

Bruk kredittkort og sjekk forsikringspolicy

Før du leier bil er det lurt å sette seg inn i ulike regler og forsikringer. Når du leier bil må du blant annet tegne egenandelsforsikring. Undersøk om du allerede har slik forsikring gjennom kredittkortet eller et eventuelt NAF-medlemsskap. Med slik forsikring slipper du å betale en dyr egenandel fra egen lomme dersom uhellet er ute. Hvis du velger å kjøpe slik forsikring fra utleiefirmaet kan dette medføre en ekstra kostnad for deg.

Det er klokt å bestille og betale for leiebilen med kredittkort. Da har du god forsikring i tilfelle konkurs eller svindel, og vil også normalt være godt forsikret. Du bør likevel alltid sette deg godt inn i hvilke forsikringer som er inkludert i ditt kredittkort, og passe på at du ikke tegner unødvendige forsikringer med utleiefirmaet.

Husk at det i de fleste tilfeller kreves at du betaler en viss andel med kredittkortet for at eventuelle forsikringer skal være gyldige.

Vurder ulike typer leiebil

Når du skal på Norgesferie med leiebil er det også en del ting å ta stilling til før du bestemmer deg for type bil:

  • Plassbehov
  • Komfort
  • Drivstoffbruk
  • Kjøreegenskaper

Plassbehov

Hvis du skal ha med familien på tur eller har behov for god plass til ett eller flere barneseter og vogner, må du sannsynligvis leie en bil i stor klasse. Da vil du ha god plass til både passasjerer og bagasje, og sikrer god reisekomfort for alle.

Til en kortere ferietur med mindre bagasje, eller til en tur med vennegjengen trenger du kanskje ikke så mye plass. Da kan en leiebil i mellomklassen med romslig bagasjerom gjøre nytten.

Ulike biltyper

Det finnes et bredt utvalg av leiebiler, alt fra minibiler til store varebiler. Valg av bil vil naturligvis avhenge av ditt behov og dine reiseplaner. En minibil kan være et praktisk valg for en byferie for to der hensyn som for eksempel parkeringsmuligheter kan spille inn. Biler i større klasse vil være passende til en familieferie som involverer mer bagasje og lengre kjøreetapper.

Hvis reisefølget er spesielt stort kan man hos enkelte utleiefirmaer kunne leie en 7-seters eller 9-seters bil. For en gjennomsnittlig familie kan det imidlertid være verdt å undersøke om en romslig stasjonsvogn i mellomstor klasse vil dekke plassbehovet til en rimeligere pris.

For et par vil kanskje en stilig sportsbil eller luksusbil være prikken over i-en på norgesferien, for eksempel en snerten Cabriolet eller Bentley til å cruise langs Atlanterhavsveien. Hvis turen går til fjells kan en robust SUV være et godt alternativ, for å sikre at bilen kommer frem på ulike typer underlag.

Drivstoffbruk

En annen faktor å vurdere er hvor mye drivstoff leiebilen vil kreve. En mindre bil vil normalt bruke mindre drivstoff, så lenge bilen ikke er tungt lastet. Ha i mente at det kan være langt mellom bensinstasjonene når du ferierer i utkantstrøk. Småbiler kan ha mindre bensintank og vil måtte fylles hyppigere.

Det er viktig at du selv fyller opp tanken før du leverer bilen. Dersom utleiefirmaene må gjøre dette tar de ekstra betalt. Lever også bilen like ren og ryddig som da du mottok den.

Hund eller katt i leiebil

Hvis du vil ha med kjæledyr på ferietur må du beregne ekstra plass i bagasjerommet. De fleste leiebilfirmaer aksepterer at du har med dyr i leiebilen. Husk på at dyr bør bli fraktet i bur på biltur. Sørg også for å rengjøre bilen ekstra godt etter bruk.

Enten du planlegger å legge din neste norgesferie til en storby eller til en rundreise i Lofoten, finner du enkelt en passende leiebil. Husk bare å bestille tidlig for å sikre at du får riktig bil til dine behov. Sjekk på internett for beste pris, bestill i god tid og bruk kredittkort til å betale.